Woningruil

Woningruil

Ik wil een woning ruilen

Jij bent op zoek naar een nieuwe huurwoning. Die zoektocht is leuk, maar soms ook lastig. Is het tot nu toe nog niet gelukt? Omdat je bijvoorbeeld nog niet zo lang ingeschreven staat? Wie weet is een woning ruilen iets voor jou. Dat is mogelijk wanneer je in een zelfstandige huurwoning van Area of Woonmeij woont. 

Hoe het werkt

Er zijn een paar eisen waar jij aan moet voldoen voordat je een woning kunt ruilen. Die lees je hier. Als dat allemaal klopt, zet je jouw woning ‘te huur’. Hiervoor vul je het woningruil advertentieformulier in. Je zet informatie van jouw huidige woonruimte op een rij. En je voegt foto’s toe van onder meer de woonkamer,  badkamer en keuken.  

Je stuurt alle gegevens op naar de corporatie en wacht op goedkeuring. Daarna komt jouw advertentie op de website van Ons Huiz. Die staat maximaal 6 maanden online. In deze tijd kun je reageren op advertenties.

Let op: Je ziet alleen advertenties waarvan de woning voldoet aan jouw woonwensen en inkomen. En andersom ook (wederzijdse passendheid).  

Goed om te weten: een woning ruilen kan met huurders van alle aangesloten corporaties. 

Woningruil advertenties

Hier vind je de woningruiladvertenties. Als je meedoet aan woningruil en je bent ingelogd op je inschrijving. Dan zie je hier alleen de advertenties die passen bij jouw wensen en inkomen. En waarbij de wensen en inkomen van de andere huurder(s) passen bij jouw woning: wederzijdse passendheid. Het kan dus zijn dat je maar een paar advertenties ziet of wellicht geen.

Hier moet je als ruilpartner aan voldoen

  • Jij en degene met wie je een match hebt staan beiden ingeschreven bij Ons Huiz.
  • Jullie inkomensgegevens zijn actueel.
  • Er is geen huurschuld.
  • Jullie staan allebei bekend als een goede huurder. Er is bijvoorbeeld geen sprake van overlast.

Spelregels:

  • Je moet minimaal een jaar in je nieuwe woning blijven.
  • Soms worden de huurprijzen die je bij de advertentie ziet, verhoogd. Houd daar rekening mee.
  • De corporatie brengt mogelijk administratiekosten in rekening voor de woningruil.
  • Pas na een inspectie krijg je definitief toestemming om van woning te ruilen. 

Zo ziet een woningruil eruit

Stel: jij woont met je gezin in een appartement, maar wil naar een grotere eengezinswoning. Je ziet een advertentie van een ouder stel in een eengezinswoning dat graag naar een kleiner appartement wil. Dat klinkt perfect. Ook andere wensen komen overeen: jullie vinden allebei de buurt fijn en er zijn voldoende slaapkamers. Je hebt je match gevonden!

Yes, iemand wil met mij ruilen van woning!

Als er een match is, spreken jullie samen af om elkaars woning te bekijken. Zo zijn jullie er zeker van dat jullie de juiste keuze maken. Nog steeds enthousiast? Mooi. Vul dan het formulier ‘verzoek tot woningruil’ in. De corporatie kijkt hiernaar en laat weten of alles is goedgekeurd. Let wel op: na een woningruil, verlies je jouw inschrijftijd bij Ons Huiz. Dat betekent dat jij je opnieuw moet inschrijven als je in de toekomst kans wil maken op een woning via Ons Huiz.